Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Regenwaterproject Almere wint 'Oscar voor de rioleringswereld'

Terug
Datum: 11-9-2017

De gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland hebben voor het regenwaterproject Almere de GoldenerKanaldeckel gewonnen. Deze prijs wordt gezien als de Oscar voor de rioleringswereld. Hij wordt jaarlijks uitgereikt door het Duitse Institut für Unterirdische Infrastruktur IKT. Ook RIONED en STOWA werkten mee aan dit project. Het was de eerste keer dat de eerste prijs is uitgereikt aan een organisatie buiten Duitsland.


>Download een uitgebreide samenvatting van het project

De kernvraag van het project was: hoe schoon is het regenwater dat door ons rioolstelsel stroomt, en welk effect heeft dit op ons oppervlaktewater? Met het beantwoorden van deze vraag kon men op zoek gaan naar kosteneffectieve maatregelen om de oppervlaktewaterkwaliteit in Almere te verbeteren. Zo was een van de vragen of een het ombouwen van een gescheiden rioolstelsel naar een verbeterd gescheiden systeem in dit verband zinvol is. Het meerjarige meet- en onderzoeksproject heeft een schat aan kennis opgeleverd met duidelijke uitspraken over de effectiviteit van investeringen om de waterkwaliteit te verbeteren.

De IKT kende de prijs toe om verschillende redenen:
    •    afstromend regenwater is een belangrijk onderwerp omdat hierover nog weinig bekend is;
    •    alle onderzoeksresultaten zijn openbaar en te gebruiken door anderen;
    •    het onderzoek is verwoord in een toegankelijk boek; en
    •    het onderzoek is uitgevoerd met een buitengewone grondigheid.

Het Duitse IKT – Institut für Unterirdische Infrastruktur is een hoog aangeschreven, onafhankelijk onderzoeksinstituut dat jaarlijks de Oscars voor de rioleringswereld (zoals ze het zelf omschrijven) uitreikt aan medewerkers die een uitstekende prestatie hebben geleverd binnen de afvalwaterketen.

(Bron: Waterschap Zuiderzeeland)